Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

 

"ЩУРЧЕТО - УБИЕЦЪТ НА БОТЕВ?..."

 

по романа "Неговата любима" от Неда Антонова

постановка Георги Кайцанов

сценография Светлана Урумова

моноспектакъл на Димитър Селенски

премиера - 1 ноември 2018 г.

 

 

                   Авторите на спектакъла „Щурчето – убиецът на Ботев?...“, правят своеобразен разрез на времето „преди и след това“. Има ли грях, грешникът цял живот е негов пленник. Връща се назад, преобръща времето и търси опора.

                           Оцелелият поборник от Ботевата чета, брани мястото, където два клона вързани на кръст, бележат гибелта на Войводата. Носи в душата си и омерзението и страданието във времето от робството и след свободата. Смирен размишлява за героизма и политическите извращения на времето. Цялостен и толкова автентичен, едва ли не просто е прескочил времевите граници.

                          Жив спектакъл в своята автентичност между архаиката и съвременните белези на времето. Безпощадната изповед на героя има смисъла на причастие без вино и просфора, за истината на един преживян живот.

 

 

 

 

                         Един автентичан персонаж, самотен оцелял воин от Ботевата чета, чиято лична съдба е да остане на границата между живота и смъртта, робството и свободата, властта и безсмъртието, между тогавашното време и днешния ден...

                         И неговият поход да търси в спомените си отговорите на въпроси, които могат да осветят от неочакван ракурс чувствителни бели петна от националната ни история!...

 

 

"));