Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

в-к "Старозагорски новини"/23.02.2011/

Кримиистория се разиграва в Старозагорския драматичен театър

От 17 февруари 2011 г. започнаха репетициите на най-новата постановка на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора, "Българско криминале" - съобщи за медията ни директорът Ивелин Керанов. - Автор на пиесата е сценаристът на "Шоуто на Слави" и известен писател с много остро перо Иво Сиромахов. Заглавието се поставя за първи път в България. Авторската музика е на Мартин Каров. Постановката е дело на проф. Атанас Атанасов.
Актьорският екип е от Стефан Борисов, Георги Райчев, Диана Найденова и Силвана Пишимарова, Георги Ганчев Райчев, Павлин Танев, Христофор Недков и Станислав Станев, Цветомир Черкезов, Мария Енева и Светла Тодорова.
"Българско криминале" е първата пиеса на Иво Сиромахов. Написана е през 2009 г. Това е една парадоксална ситуационна комедия, която разказва как малките хора се разминават с големите си мечти да бъдат известни, да бъдат герои, да бъдат звезди.
Действието се развива в един джазклуб, където всяка вечер се събира компания от неудачници - детектив, журналист, лекар и певица - всички на свободна практика, и възрастна дама - реститутка. Всички са жадни за приключения - неистово искат да им се случи нещо вълнуващо, нещо голямо, което да ги извади от баналността на ежедневието и да ги накара да се почувстват значими.
Но пътят към успеха, който са избрали, е необичаен. Те решават да се забъркат в поредица от криминални случаи, за да се прочуят. Проблемите, с които се сблъскват, не ги разочароват, а само ги амбицират още повече - героите от пиесата не са мрънкащи "неразбрани гении", а хора, които постоянно се иронизират и самоиронизират. Смехът е последното им оръжие срещу отчаянието. Иронията е единственото им спасение.
"Българско криминале" е поредица от абсурдни сцени, в които се отразява абсурдното ни съвремие - невъзможността ни да бъдем други, желанието ни да станем "известни" на всяка цена, безизходицата, от която можем да излезем само чрез смеха.
Премиерата е обявена за 4 април 2011 г.
Росица РАНЧЕВА