Новини

След повече от сто години Гео Милев се завърна на сцената на Старозагорския театър

19.10.2022, БТА
автор Румяна Лечева

След повече от сто години Гео Милев се завърна на сцената на Старозагорския театър, който днес носи неговото име. Не като актьор, какъвто е бил, а като главен герой в спектакъла „Иконите спят“ на режисьора и автор на драматургичния текст Елица Йовчева, който тази вечер има премиера. Зрителите ще станат свидетели на последните девет месеца от живота му, които започват от публикуването на поемата „Септември“, и фаталния му край. На сцената се пресъздава история от смутното време на 1924 г., разказ за всекидневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията и за безусловната вяра в Свободата на човека и твореца.
Свободата на словото е потъпкана. „Под безмилостното перо-бич на поета Гео Милев падат покосени недостатъците на съвремието. Той издига над всичко Човека и правото му да бъде свободен Творец“, каза пред БТА режисьорът.
В „Иконите спят“ Елица Йовчева припомня за двата взрива, които отекват в България по онова време. Атентатът в църквата „Света Неделя“ и седми брой на списание „Пламък“, който взривява обществото с публикуването на поемата „Септември“.
С кървавия финал на земния път на автора започва и животът му на безсмъртен български поет, превърнал се в символ на Свободата в съзнанието на българския народ.
В спектакъла творбата на Гео Милев не губи битката за живота. Тя остава жива за следващите поколения.
За ролята на експресивният поет, нежен съпруг и баща, е избран Цветан Пейчев, който е успял да постигне видима прилика с поета и публицист, основен представител на българския модернизъм.
Ролите на тримата приятели на Гео Милев и членове на редакционната колегия на списание „Пламък“ Николай Хрелков, Христо Ясенов и Марко Марчевски са поверени на Димитър Митев, Цветомир Черкезов и Георги Георгиев. В ролята на Георги Шейтанов зрителите ще видят Георги Ножделов.
Съпругата на поета Мила, майка на двете му дъщери Леда и Бистра, изигра Тони Тончева. За втората женска роля, тази на кръчмарката Брайковица, е избрана Мария Енева.
Образът на насилието, цензурата и забраните на властта е обединена от Елица Йовчева само в един герой, полицай, изигран от един от доайените на старозагорската трупа Христофор Недков.
Сценограф на спектакъла е Александра Йотковска, а композитор – Светослав Димитров.
Спектакълът „Иконите спят“ е първи опит на българския професионален театър да се докосне до фигурата на поета и публицист Гео Милев, безспорно най-ярката фигура на модерното движение в България в годините след Първата световна война, каза пред БТА Светла Тодорова, директор на Драматичния театър „Гео Милев“ след финала на предпремиерното представление. Тя изрази надежда сред бъдещите зрители да има и ученици, които да обогатят знанията си за живота и творчеството му.

Did you like this? Share it!