Новини

ГЛЕДАМЕ РАДИЧКОВ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТАРА ЗАГОРА

12 сеп. 2022, allszg.com

За първи път старозагорският драматичен театър „Гео Милев“ поставя трагикомедията „Суматоха“, 55 години след написването й от космополитния Йордан Радичков. Премиерата е тази вечер от 19 часа а веднага след това купонът продължава с юбилейния концерт на култовата група „Остава“, която е на сцената вече 30 години.

„Трудно ми е да говоря за Радичков, защото е гениален автор. Той създава собствен, алтернативен свят. Досега никога не е поставян тук. Нямам обяснение защо, може би защото е труден автор.
До прозатата му няма как да се докоснем без тя да е свързана с драматургията. За такава постановка е необходимо е режисьорът да има свой собствен почерк и в това лице открих Дамян Тенев, който е явление в режисурата“, обясни директорът на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова.

„От българските автори Радичков е геният. Цялото му творчество е метафора. „Суматоха“ кара глухонемият да проговори, богатият да стане беден. Това е постановка за историите на „малкия човек“ или както Радичков го нарича „щъкащият човек.“, разказа режисьорът Тенев.

СПЕКТАКЪЛЪТ

„Магически свят.  “Странно летящ” , населен с верблюди и тенци, бродещи бели вълци, дошли от Турну Магуреле, където Лазар върти своята лазарица, а Гоце Герасков отговорно лети към Луната.
Свят на откритите възможности, на изкривените перспективи и на мъдрото съпричастие. Свят на “свирепото настроение” и “неосветените дворове”. Виртуозна актьорска игра – Клоунада. Герои, предизвикващи смях през сълзи със своята изкривена реалност и поведенческа безкрайност.
Спектакъл за всеки търсещ смисъл и безсмислие, един в усмивката, а друг в сълзата.“

Did you like this? Share it!