Новини

„Иконите спят“ с премиера в Стара Загора

19.10.22, БНР, програма Христо Ботев
автор Рада Стойкова

Спектакълът „Иконите спят“, посветен на последните месеци от живота на Гео Милев, е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Автор на драматургичния текст и режисьор на постановката е Елица Йовчева.

„Спектакълът не е и не може да бъде историческа възстановка. Това е едно художествено произведение, както и самият текст. То е базирано на хипотези за животите на персонажите, които са включени в текста, и изхожда от действителни събития.
Това, което ние ще направим в този спектакъл, е да надградим идеята за това кой е бил Гео Милев, да го опознаем малко повече като човек – като баща, като съпруг, не само единствено като творец, като публицист, като творец с много ясна обществена позиция. Това, разбира се, ние сме разгледали много подробно. Но това, което ние ще дадем отгоре, е представата за човека Гео Милев, другата му същност – раним, колебаещ се, мечтаещ, обичащ, съмняващ се. И това, според мен, може да се разглежда като голямо вдъхновение за всички нас. Защото ние всички също носим тези две страни – всеки творец се колебае, всеки творец се съмнява. И именно в това е красотата на живота“, казва по повод на премиерата режисьорката Елица Йовчева.

Ролята на Гео Милев е поверена на актьора Цветан Пейчев. В представлението участват още Тони Тончева (в ролята на Мила), Георги Ножделов, Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Георги Георгиев, Христофор Недков, Мария Енева.
Сценографията и костюмите са дело на Александра Йотовска, музика – Светослав Димитров.Премиерните представления на „Иконите спят“ са на 19 и 26 октомври на Голямата сцена на Старозагорския драматичен театър.

Did you like this? Share it!