Новини

Изкуството да разказваш класически сюжет

автор: РУМЯНА ЛЕЧЕВА
БТА, 12.05.2022

Смешното в един популярен сюжет не е във фактите, а от начина , по който ги разказваме и хората, които сме избрали, за да ни ги представят. Какво ли би казал Шекспир, ако наблюдаваше тайно снощи премиерата на най-играната му през последните шест века комедия „Сън в лятна нощ“  на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора?  Отговорът е в бурните аплодисменти на публиката в препълнената зала след края на увлекателния спектакъл, разказан с много усет към оригинала и много модерни решения, които заслужи режисьорът Елена Панайотова. Известната по цял свят комедия на Уилям Шекспир „Сън в лятна нощ“, се наблюдава като увлекателна приказка, изиграна под звездите. Без дъх, и без антракт.
„Това е една приказка за любовта и всичките й проявления: от трезвото блаженство през увлечението от пръв поглед до неконтролируемата еротична страст на безумно влюбения. Както и за абсурдната от всички страсти, тази към театъра – единствения сън, който не може да се забрави“, казва режисьорът на продукцията.
Зрителите неусетно се потапят във вълшебния свят на феи, елфи и джуджета и се наслаждават на чудните нощни картини, решени в контраста на бяло и черно, създадени от художничката Николина Костова – Богданова, носител на награди „Аскеер“. Тя е избрала пестелива откъм подръчни средства визия, но изключително богата на художествено въображение.
Актьорите в трупата, внимателно подбрани, избягват рутината и повторението на драматизацията на класическия репертоар на Шекспир и предлагат завладяващи, забавни и интригуващи роли. Елена Панайотова е ангажирала основно млади и непознати актьори, извън популярните вече любимци на старозагорската публика Георги Райчев и Димитър Митев. Изключително успешно се вписва в интерпретацията на режисьорката участието на балетисти от Държавна опера  – Стара Загора и деца от Театралните студии, ръководени от актьори от Драматичен театър „Гео Милев“ и я прави както модерна, така и мащабна.
За първи път след края на премиерата бяха връчени от новоизбрания директор на трупата Светла Тодорова плакети с образа на „Гео Милев“ на четирима участници в спектакъла – дебютантите Тони Тончева и Красимир Ненков, Николай Владимиров, гост-актьор и примабалерината Ромина Славова. „Гео Милев е велик модернист, който е гледал в бъдещето, пожелавам ви успехи на сцената с поглед в бъдещето“, изтъкна в приветствието си към наградените Светла Тодорова.
Премиерата на „Сън в лятна нощ“ поставя началото в творческата програма на първата жена, Светла Тодорова, която застава начело на 102-годишния театър в Стара Загора.

Did you like this? Share it!