Новини

Мечти по шведски… и „Методът Грьонхолм“- най-новата премиера на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“

автор: РУМЯНА ЛЕЧЕВА
БТА, 10.03.2022

 

„На какво сме способни, за да получим мечтаното работно място? Докъде можем да стигнем? Къде е пределът на нашата амбиция? Това са въпросите, които ни задава съвременният каталунски драматург, сценарист и преводач Жорди Галсеран Фере, добил международна известност с пиесата си „Методът Грьонхолм“ („El mètode Grönholm“), играна вече в 60 страни. Пиесата снощи имаше премиера на сцената на  Драматичен театър „Гео Милев“ и предизвика бурните аплодисменти на старозагорци.

Спектакълът на режисьора Стефан Спасов те оставя без дъх, няма антракт, но всяка минута, ако не си замислен, се смееш или плачеш. Това е резултатът от комедията, която ни предлага необикновен сюжет –  интервю за работа, наречена по името на шведски психолог  – „Методът Грьонхолм”.

Четири човешки истории от един делник в Скандинавието, който може да бъде и на Балканите. На сцената каскадно се редуват мелодраматични, комични и трагични сцени. Подборът става в стерилно помещение без изход, но с камери, които наблюдават и светят в сигнално червено. Вместо обичайното събеседване на кандидатите се предлага странна игра. Невидимият шеф им поставя задачи, коя от коя по-нелепи и подозрителни, тласкайки конкурентите в битка на живот и смърт. Офисът-мечта се превръща в психотрилър, блестящо написан ,който безпощадно разголва съвременните отношения между героите, обсебени от страстта към парите и високите постове.

В този  уникален пъзел от манипулации, логика и атрактивност еднакво успешно са изиграни ролите на кандидатите, представени от Иван Калошев, Цветомир Черкезов, Миленка Сотирова и Стефан Борисов, които ни карат да забравим етиката, милостта, житейските правила. Неочакваният финал кара зрителя да се почувства като в психо игра, която го е зашеметила. А драматургията, пресъздадена от Стефан Спасов,  предлага толкова много въпроси, отговорите на които се търсят от зрителите и след падане на завесата.

Методът „Грьонхолм“  е втора среща на Жорди Галсеран Фере с публиката в Стара Загора, след 10 години. През 2012 г. тук беше представена пиесата му „Карнавал“, пресъздадена от режисьора Петър Денчев.

Did you like this? Share it!