Новини

„Мерак“ докосва най-българските струни…“

В divident.eu
от Стоян Стратиев

„Мерак“ докосва най-българските струни в сърцата на театралната публика

Светът на Хайтов оживя отново на сцена точно 100 години след рождението на големия български писател в 100-тния театрален сезон на старозагорския Драматичен театър. Премиерата на спектакъла „Мерак“, събрал в шарен пъзел от човешки страсти три от емблематичните разкази на Николай Хайтов – „Мъжки времена“, „Дервишово семе“ и „Мерак“, заслужено събра аплодисменните на пълната зала в Стария театър. Защото със сигурност, за да направиш спектакъл по толкова познати и обичани литературни произведения, две от които са се превърнали в емблеми на българското кино („Мъжки времена“ и „Орисия“ по разказа „Дервишово семе“) трябва да намериш наистина оригинален, съвременен прочит.

С тази задача се справя блестящо както авторът на спектакъла – Надя Асенова, чието дело са драматургията и постановката на „Мерак“, така и всички останали членове на драматургичния екип – сценографът Тодор Райков с оригиналното хрумване да създаде въртяща се по цялата сцена каруца, върху която се случват всички истории, оригиналните костюми на Анелия Райкова, музикалното оформление и консултациите по сценичен бой на Камен Иванов, хореографията – на Христо Иванов, вокалите – на Лия Иванова.

Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш, казва Хайтов. И ето че старозагорските театрали го направиха – изключително талантливо и оригинално.

В „Мерак“ героите на Хайтов оживяват с темпераментната игра на Георги Райчев – в ролята на бай Каньо, ходжата и дядото, на Иван Калошев като Рамдан и Мустафа, на Кольо Стайков като Шабан, на Стефан Борисов като Юмер, на Жоро Райчев като кмета, Руфат и Мюмюн, на Цветомир Черкезов като комшията, на Илина Илиева като Звездичка и Силвина и на Николета Милкова като Емине.

Актьорите на ДТ „Гео Милев“ представят един динамичен спектакъл, докосвайки най-българските струни в сърцата ни чрез засуканата съдба на своите герои и героини. Те копнеят, борят се, страдат, радват се, умират, но жадуват своя „мерак“ – да продължат рода, да спечелят любимата жена, да направят другите хора по-щастливи и по-добри. Те правят трудни избори, но думата им на две не става, а за мерака си са готови да прахосат и последната пара, и живота си. Защото, каквото и да ни говорят, знаем, че става дума за…любов.

„Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои“, казва режисьор-постановчикът Надя Асенова. Спектакълът „Мерак” ни пренася в Родопите, среща ни с българи и българи-помаци, разказва за любов, за мъжество, за чест, за дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. И дърпа струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор.

Did you like this? Share it!