Новини

Надя Асенова за премиерния спектакъл „Мерак“

Режисьорката Надя Асенова за премиерния спектакъл „Мерак“ по творби на Николай Хайтов

публикувано на 06.12.19 в 14:05

С премиера на спектакъла „Мерак“ по произведения на Николай Хайтов Старозагорският драматичен театър „Гео Милев“ отбеляза 100 години от рождението на писателя. Постановката е на Надя Асенова по три от най-известните разкази на Хайтов – „Мъжки времена“, „Мерак“ и „Дервишово семе“.
„Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои. Неслучайно именно неговите разкази са в основата на емблематичните филми „Козият рог“ и „Мъжки времена“.
Спектакълът „Мерак“ ще ви пренесе в Родопите, ще ви срещне с българи и българи-помаци, ще ви разказва за любов, мъжество, чест, дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. Ще дръпне струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор…
Вярвам, че ще обикнете тези герои, както ги обикнахме ние, и ще припознаете у тях по нещо от себе си!“, казва режисьорката Надя Асенова, която е и автор на драматизацията за спектакъла.
В представлението участват актьорите Георги Райчев, Иван Калошев, Кольо Стайков, Стефан Борисов, Жоро Райчев, Цветомир Черкезов, Илина Илиева, Николета Милкова. Сценографията е дело на Тодор Райков, костюмите – на Анелия Райкова, музикалното оформление и консултациите по сценичен бой са на Камен Иванов, хореографията – на Христо Иванов, вокалите – на Лия Иванова.

Цялото интервю можете да чуете на страницата на БНР, ТУК

 

Did you like this? Share it!