Новини

На постановката „Чичовци“…

„На постановката „Чичовци“ – Братя! Въздухът трепери!“

Truestory.bg, 23 ноември 2019
автор Силвия Димитрова

Преди броени дни имах удоволствието да присъствам на прекрасната постановка с неподправен хумор „Чичовци“  – театрална адаптация по Иван Вазов в старозагорския театър „Гео Милев“. Това бе едно огромно удоволствие за ума и сетивата благодарение на невероятната актьорска игра от сцената. Майсторското представяне неусетно успя да увлече цялата аудитория в духовния свят на предосвобоженското българско общество.
В тази битово-хумористична постановка се представят нравите и взаимоотношенията, случващи се в едно малко градче. Историята ни среща с поредица колоритни герои, които са олицетворение на вечните български типажи и характери. Сюжетът циркулира около добре позната дългогодишна вражда между двама съседи – Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката.
 „И Тарильомът, и Селямсъзът са учени и почтени, но нямат согласието, а без согласието, като нима него, всичко пропада“.
Този конфликт е започнал от нещо дребно, но впоследствие прераства в междусъседска вражда, в която главни участници са жените на двамата. И през цялото време се акцентира на въпросите за същността на българина в миналото и настоящето.
„Тарильомът… няма да се помири със Селямсъза, знам го аз какво е куче… Та и Селямсъзът стока ли е?— Проклет в червата…“.
Постановката е силно въздействаща и психологически успява да ни покаже онези нашенски морални особености, които са едни трайни, неизкоренени във времето дадености на българския нрав.
Театър „Гео Милев“ в Стара Загора представя един шедьовър с истински замисъл!

 

Did you like this? Share it!