Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

Българско криминале

от Иво Сиромахов (2009)

Сценична редакция - Атанас Атанасов (2011)

Постановъчен екип:

Постановка - Атанас Атанасов

Сценография и костюми - Теодора Лазарова 

Музика - Мартин Каров

ПРЕМИЕРА - 13 април 2011 г.

Действащи лица и изпълнители:

ВИЛИ ВЕЛИНОВ – Стефан Борисов

ПАВЕЛ – Георги Райчев

СИДОНИЯ КАРАГЬОЗОВА – Диана Найденова

БУБА – Силвана Пишимарова

ДЖИМИ – Жоро Райчев, Павлин Танев

БАРБАТА – Христофор Недков

МАРТИН БАШЕВ – Станислав Станев

КОСТОВ - Цветомир Черкезов

МИЛЕВА – Ивелина Колева

СИЛВЕТО - Светла Тодорова

МАЙКАТА - Елена Азалова

галерия:

„Българско криминале” ...

„Българско криминале”  е първата пиеса на Иво Сиромахов. Написана е през 2009 г.

Това е една парадоксална ситуационна комедия, която разказва как малките хора се разминават с големите си мечти – да бъдат известни, да бъдат герои, да бъдат звезди.

Действието се развива в един джазклуб, където всяка вечер се събира компания от неудачници – детектив на свободна практика, журналист на свободна практика, лекар на свободна практика, певица на свободна практика и възрастна дама – реститутка. Всички те са жадни за приключения – неистово искат да им се случи нещо вълнуващо, нещо голямо, което да ги извади от баналността на ежедневието и да ги накара да се почувстват значими.

Но пътят към успеха, който са избрали е  необичаен. Те решават да се забъркат в поредица от криминални случаи, за да се прочуят.

Проблемите, с които се сблъскват, не ги разочароват, а само ги амбицират още повече – героите от пиесата не са мрънкащи „неразбрани гении”, а хора, които постоянно се иронизират и самоиронизират.

Смехът е последното им оръжие срещу отчаянието.

Иронията е единственото им спасение.

„Българско криминале” е поредица от абсурдни сцени, в които се отразява абсурдното ни съвремие – невъзможността ни да бъдем други, желанието ни да станем „известни” на всяка цена, безизходицата, от която можем да излезем само чрез смеха.

Първата постановка на „Българско криминале” е на старозагорската сцена. Режисьор е професор Атанас Атанасов.

 

Автора ...

Искам да пиша пиеси, в които и актьорите, и зрителите да се забавляват. Смятам, че театърът е място, в което хората търсят положителни емоции, място, на което могат да избягат от досадата на ежедневието.

Щастлив съм, че първата постановка на пиесата ми се случва точно в Стара Загора – град с много емоционална и сърцата публика. Град, в който винаги се чувствам прекрасно.

Безусловно вярвам в таланта на актьорите и в безупречния вкус на проф. Атанасов – той е един от кумирите ми в театъра и за мен е изключителна чест да работя с него.

Очаквам с вълнение срещата си със старозагорската публика.

 

Създателите ...

Иво Сиромахов - роден на 29 декември 1971 г. в София.
През 1990 година завършва Националната гимназия за древни езици и култури. 1996 година се дипломира в специалност Театрална режисура при НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Режисьор:

"Женитба" от Гогол, НАТФИЗ - 1993г. "Обърни се с гняв назад" от Джон Осбърн, Малък градски театър "Зад канала" 1994г. "Макбет" от Уилиам Шекспир, Малък градски театър "Зад канала", 1995г. "Чаровна нощ" от Славомир Мрожек, ДКТ-Сливен, 1996г. "Били Лъжеца" от Кийт Уотърхаус, Театър "Българска армия", 1997г.

Носител на наградата за дебют в областта на изкуствата през 1995.

1998 - 2000 година - работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура”.
От май 2000 г. е отговорен сценарист на "Шоуто на Слави".

 

Атанас Атанасов - роден на 15.09.1955 г. в София.

Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" (1980), специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на проф. Сашо Стоянов.

Актьор в Драматичен театър "Ст. Киров", Сливен (1980-1985), в Театъра " Българската армия", София (1986-2000), в НТ "Иван Вазов" (2000-2002).

От 2002 г. е актьор на свободна практика в спектакли на Малък градски театър "Зад канала", Театър 199, Младежки театър, НДТ "Сълза и смях", Сатиричен театър "Ал. Константинов", НТ "Ив. Вазов".

Преподавател (от 1991) и професор (от 2002) по актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Награди ...

вижте, как медиите отразиха "Българско криминале"