Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

Далавера за леваци

от Майкъл Куни

Превод, режисура, сценична и музикална среда - проф. Андрей Аврамов

Костюми - Теодора Лазарова

ПРЕМИЕРА - 19 февруари 2014 г.

В ролите:

Христофор Недков

Стефан Борисов

Георги Райчев

Светла Тодорова

Стефан Делев

Цветомир Черкезов

Галя Александрова

Илчо Димитров

Мария Пенчева / Светослава Иванова

 

                                                                                      

  Рей  и  Майкъл Куни

    

 

 

 

 

 

        Как би се чувствал един млад автор на пиеси, чийто  баща е световно известен драматург? А случаят с Майкъл Куни е точно такъв: той е син на Рей Куни – един от корифеите на съвременната английска комедия. Очевидно сянката на прочутия баща не пречи синът да продължи и да обогати делото му. Майкъл е роден в Лондон на 7 септември 1967 година. Понастоящем живее и твори в Лос Анджелис, където пише сценарии за киното и телевизията, режисира филми, изявява се в областта на детската литература. Последната сценична творба на Майкъл Куни комедията "Том, Дик и Хари"  (играна и у нас) е писана заедно с баща му "на четири ръце".

 

 

      Комедията "Далавера за леваци" следва традициите на английския фарс, който в най-добрите си образци не се занимава единствено с любовни авантюри и семейни недоразумения. Теми на тези творби са обществено значими проблеми, като корупцията, политическите скандали, лицемерието на управляващите и гешефтите на бизнеса. Пиесата на Майкъл Куни е написана през 1996 година, но сега се оказа неочаквано актуална и за нас, тъй като тя взима на прицел английската Система за социална помощ. 

      От началото на 2014 година британския пазар на труда се отвори за работници от всички страни членки на Европейския съюз, включително и за българските. Знаем колко обвинения и спекулации се надигна по този повод  от страна на британските политици и медии. Те насаждаха в обществото главно страхове, че отварянето ще доведе до източване на английската Система за социално подпомагане. Подобни страхове не са лишени от основание, защото и в България не са малко случаите на подобни злоупотреби. Но преди да се плашат от нашите сънародници, те би трябвало да погледнат в своята страна - според собствените им признания, в тази Система има пролуки и вратички, които позволяват на недобросъвестни британци цял живот да се ползват незаслужено от социалните фондове.

          

Театърът реагира на такива явления с оръжието на смеха.  Ето няколко отзива за пиесата от чуждестранната преса:

●   "Великолепен фарс... Усетих, че пръхтя от смях като полудял кит... Пиесата е истинска класика в жанра."  ("Daily Telegraph")

●   "Пиесата предлага почти всички елементи на шеметния фарсов театър: лъжи, трикове, преобличания... Авторът добре знае кои бутони да натисне, за да има максимален ефект сред публиката." ("HB Independent")

●   "Пиесата е за измамите със социални помощи, но е натъпкана със смях, подмяна на самоличностите, явяват се чиновници, доктор, годеница и даже погребален агент..." ("Chicago readers")

●   "Комедията е написана от Майкъл Куни, син на легендарния майстор на фарса Рей Куни. Очевидно синът е заел много от баща си и използва всяка възможност да обърква историята. Това я прави толкова смешна и ексцентрична, че някъде към средата на спектакъла исках да извикам: "Спрете, недейте повече, моля!"..."  (BBC Theatre and Dance reviews)

 

 

Отзив от Донка Йотова (едва оживяла от смях)