Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

 

ГОЛЯМОТО НАДЛЪГВАНЕ

РЕЙ И МАЙКЪЛ КУНИ

  

 

ПРЕВОД, РЕЖИСУРА И МУЗИКАЛНА СРЕДА – ПРОФ. АНДРЕЙ АВРАМОВ

СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ – ТЕОДОРА ЛАЗАРОВА

 

  Премиера - на 19 май 2016 година

в ролите (по автор):

 

Иван Калошев - Том Кърууд

Весела Петрова - Линда Кърууд

Стефан Борисов - Дик

Илчо Димитров - Хари

Миленка Сотирова - Катерина

Велин Величков - Андреас

Стефан Делев - Даунс

Диана Найденова - Г-жа Потър

Жоро Райчев - Борис

 

           Преди два сезона театърът представи комедията "Далавера за леваци" от Майкъл Куни. Сега публиката ще види следващата пиеса на същия автор, но този път написана "на четири ръце" заедно с всепризнатия майстор на този жанр и негов баща – Рей Куни.

           "Голямото надлъгване" (с оригинално заглавие "Том, Дик и Хари") въвлича зрителите в калейдоскоп от комични ситуации, създадени от трима братя с най–добри намерения. Невероятни обрати, абсурдни идеи и престъпни страсти изпълват този безумен ден. И, разбира се, всичко това е съпроводено с много смях. Но, както в другите комедии-фарсове на двамата автори, смехът не е самоцелен. Ето какво пише по този повод в. "Дейли телеграф":

           "Въпреки ярката комична суматоха, пиесата има какво да ни каже и за човешката същност. Тя улавя онова чувство, което понякога всички изпитваме – че сме просто винтчета в някаква адска машина, чието действие неясно различаваме. Но се въртим, въртим, без да знаем докога. Смехът във фарса неизменно произтича от човешкото отчаяние."

           И, наистина, отчаяното желание на едно младо семейство да се сдобие с дете е в основата на сюжета. Но щом в историята се появяват контрабандни цигари, подозрителен полицай, парчета от изчезнал труп и двама нелегални бежанци, мечтите на семейството бързо се стопяват. А когато в цялата въртележка се намесва и мафията, катастрофата става неизбежна. Но… една комедия винаги завършва с „хепи енд”. Как става това? Елате да видите „Голямото надлъгване” и ще разберете!

 

 

 

 

"Всичко е забавно, щуро и съвсем неотразимо!"  (в."Сънди таймс)

"Това е един фарс със сгъстена изобретателност, който не разчита на евтини номера, подли трикове и падащи панталони, за да разсмива, но често се усещах физически безпомощен от смях." (в."Дейли телеграф")

"В днешните хаотични и несигурни времена, светът на Куни е странно завладяващ. Това е един изобретателен, енергичен и всъщност – щастлив свят." (в."Уиндзор експрес")

"Това е фарс от най–добро качество. Най-забавното и безгрижно шоу в Лондон." (БиБиСи Лондон)

"Преди да се усетите, сцената ви залива с потоци от искряща енергия и смях до сълзи."  (в. "Сънди експрес")

 

 

 

 

 

 

 

"));