Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

Х И Т Ъ Р   П Е Т Ъ Р

 

КОМЕДИЯ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

от Панчо Панчев

Режисура, хореография и музикална картина - Стефан Поляков

Сценография - Елена Александрова

ПРЕМИЕРА - 25 септември 2012 г.

Участват артистите:

Миленка Сотирова - Кръчмарката Мария

Цветомир Черкезов - Хитър Петър

Димитър Митев - Настрадин Ходжа

Георги Райчев - Съдията, Царският хитрец, Попът

Илчо Димитров - Глашатаят, Селският разбойник

Режисьорът заедно с целия творчески екип

За автора:

Писателят Панчо Панчев (познат на децата като Дядо Пънч) е роден на 17 ноември 1933 година в София, където е завършил гимназия с преподаване на руски език и театрознание във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ). Автор е на петдесетина пиеси, поставяни у нас и в чужбина (Германия, Чехия и Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Финландия, Монголия, Норвегия, Кипър, САЩ, Русия и бившите съветски републики и други), както и на басни, стихове, разкази, есета и какво ли не. Написал е също много стихотворни гатанки, стихотворения и приказки за деца, събрани в десетки книги и книжки, удостоявани с престижни награди. В Старозагорския драматичен театър „Гео Милев” са поставяни много негови пиеси –„На лов за приключения”, „Приказка за калпаците”(два пъти), „Очи в очи”, „Червената шапчица”, „Искам да ме боли” („Кукла Букла”), „Писмото”, „Принцесата и свинарят”...

И от автора: 

Уважаеми и драги малки и големи зрители на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев”!

С голямо удоволствие се обръщам към вас с тези няколко реда, за да ви кажа от мое име и от името на режисьора, Стефан Поляков, с когото не за първи път гостуваме на тази сцена, нашето сърдечно „Приятно гледане!” И да поздравя творческия колектив на постановката с традиционното На добър час!”.

           Преди няколко години един мой приятел (началник) ми се обади и ме попита имам ли в библиотеката си някаква книга за Хитър Петър, защото дъщеричката му (ученичка във втори клас) не знаела кой е този. „Ще й скъсам ушите” – люто се закани големецът и добави, че веднага идва до нас, за да вземе една от книгите ми с приказки и анекдоти за Хитър Петър. Сигурно се опасяваше, че ако се разчуе за такава празнина в патриотичното възпитание на потомството му, следващия път няма да го изберат за народен представител... Дадох му книгата, седнах и написах тази пиеса, та и който не може да чете, но ходи на театър, да знае кой е Хитър Петър. Защото наистина е срамота и грехота децата ни да си играят на Батмани, Костенурки Нинджа и други вносни герои, а да не са наясно кои са Хитър Петър, Крали Марко и останалите наши, български приказни умници и юнаци.