Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

КЪЛБОВИДНА  МЪЛНИЯ

 

от Иван Радоев

постановка Ивалин Димитров

художник Златан Дрянов

ПРЕМИЕРА - 11 СЕПТЕМВРИ 2014 Г.

в ролите:

Георги Райчев

Миленка Сотирова

Една драматична комедия за хората, изгубили смеха си...

За желанието да станеш и невъзможността да бъдеш...

За срещите и разминаването...

За един незабележим, съвестен и тих подчинен,

за една мушица зад перде,

за една точица, която понякога е способна да сложи точка...

Може би?!

За една кълбовидна мълния, която... и т.н., и т.н.

 

Ако беше война или бедствие,

щяхме да се хвърлим един към друг,

да отдадем живота си за другия...

Може би?!

Защо не го правим сега?

Защо когато времето е нормално, ние сме ненормални?...

Може би?!

 

  

За спектакъла:

Тази вечер последвах премиерата на „Кълбовидна мълния“ в Драматичния театър, защото съм забелязала, че „удобен момент няма“, така че не изчаках да се извърви с месеци и да поевтинеят билетите. 
Още със започването се уверих, че 10 лв за представлението в Камерна зала са най-малкото, което мога да му дам. Винаги съм казвала, че едно произведение ми харесва, ако открия себе си вътре. Сцената на един семеен живот, която актьорите пресъздадоха завладяващо пред нас, не е буквално част от моята реалност, но, съдейки по реакциите, за много семейни двойки в залата видимо беше. А от мен остава потвърждението, че и без семейна реалност се видях от плът и кръв на сцената-килим, в рамките на който един мъж и една жена изговориха объркания си живот. 
На театър в камерната зала все съм се питала как се решава кое да е за там, кое – за голяма сцена. Тази вечер го видях ясно като на длан. Един мъж и една жена на един килим, достатъчен да „обзаведе“ цял един свят за двама, които едновременно се отблъскват и вкопчват един в друг, както винаги съм мислила, че се случва само на мен.
Бих отишла пак да го гледам и бих се радвала да придружа всеки, който се вълнува от вечната за мен тема за еднoвременното отблъскване и вкопчване. Не защото пиесата на Иван Радоев дава готови отговори. А защото за мен винаги е било успокояващо да открия, че не съм сама.

Зорница Тодорова