Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

 

"ТАЙНАТА НА ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН"

от Миро Гавран

режисьор Калин Ангелов

превод Александра Ливен

художник Теодора Лазарова

в ролите:

Марта Вашингтон - Елена Азалова

Силвия Карвър - Светла Тодорова

 

Премиера - 09 март 2016 г.

 

          „Историците може и да не се съгласят с мен, може да твърдят, че Вашингтон е имал повече любовници, или пък само една, но тя не се е казвала Силвия, а Джени, че в момента на неговата смърт жена му Марта не е била на 45 години, че съм изопачил историческата истина.

           Като отговор на тези вероятни забележки заявявам, че в нощта на 19 срещу 20 януари 1988 година в съня ми се яви Джордж Вашингтон и ми разказа тази история, която описах в пиесата си и ми каза: „Не вярвай на историческите факти, когато пишеш драма за любовта и самотата, просто опиши истината на човешкото сърце.“

           И тази драма е най-достоверното описание на този мой сън.“

                                                                                                                                                      Миро Гавран

 

          На границата между действителност и фикция, съновидение и реалност, в  пространството между живота и смъртта, в сладката болка на отминалото, отчаяно искано, истинско, живо, опрощението е единствен път към настоящето, към това „сега“, което е толкова ненужно, неистинско… но неизбежно настъпващо.

          Тази история за любовта на първия президент на САЩ е изяло плод на въображението на автора. Гавран използва само най-популярните, превърнали се в клишета характеристики на образа на президента Вашингтон, за да изгради една вълнуваща драма за силната любов и връзката между мъжа и жената.

          Спектакълът следва линията на съмненията и болката, причинени от третия в тази връзка – другата жена. Между историчност и фикция, сън и реалност, минало и настояще двете жени търсят път към прошката и разкаянието. 

                                                                                                                                                   Калин Ангелов

 

   

   

   

 

 

"));