Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

 

 

МАНДРАГОРА

комедия

 

от Николо Макиавели

 

режисьор: Минчо Събев

превод: Светозар Златаров

художник: Александрина Игнатова

композитор: Андрей Дреников

хореограф: Валерий Кондратцев

ПРЕМИЕРА - 4 ЮНИ 2013 Г. 

Изпълняват комедиантите:

Калимако - бонвиванДелян Илиев

Сиро - бодигардЖоро Райчев

Лигурио - сводникСтефан Борисов

Брат Тимотео - монахИлчо Димитров

Синьор Нича - депутатГеорги Райчев

Лукреция - съпругаИвелина Колева

Сострата - тъщаГаля Александрова

Чичолина-грешница Диана Найденова

Арлекин-музикантТодор Тодоров

Две ангелчета – Ивчето и Жорко

 

Сътрудници: Маристела Колева, Тодорка Сталева, Атанас Вълканов Веселин Андреев Радослав Раднев, Желязко Добрев, Кольо Енчев, Атанас Атанасов

Атанас Керанов Лъчезар Кънчев, Начо Митев

Добре дошли! Добре дошли в театъра!

Вий, наши скъпи, истински приятели,

пред телевизионната масмедия

избрали нас и нашата комедия!...

Тя е написана отдавна, ала ние

ще се помъчим тук, във тази зала,

с играта си отново да разкрием,

че нищо в нея не е остаряло...

Че както във Флоренция тогава

на всеки са му трябвали парички,

така и днес във нашата държава

към доходния бизнес тичат всички...

За съжаление и някога, и днеска

за много хора алчността е треска.

И те с парите, лесно придобити,

живота ни напълниха с бандити...

Но не за тях е нашата комедия –

дошли сте сцени весели да гледате!...

Това е на артистите задачата –

в сегашно време и през вековете:

на зрителите да са помагачи те

и да превърнат бурена във цвете!...

Дали си древен флорентинец Сиро,

или сегашен си тракиец Спиро,

в театъра забравяш грижи разни

и изживяваш светъл, пъстър празник!

 

Панчо Панчев

 

 

„Комедията „Мандрагора” е любовна история, свързана най-вече с плътската консумация на любовта. В нея виждаме как по учудващо сложен и в същото време прост начин се заплитат интриги. Влюбеният Калимако, изгарящ от страст по омъжената Лукреция, дава мило и драго, само да прекара една любовна нощ с нея. А после се знае, жената е изобретателна и сама ще го потърси. До Калимако е верният му слуга Сиро, сподвижник във всичките му алкохолни подвизи. Рогоносец № 1, месер Нича, съпругът на Лукреция, е богаташ, скръндза, глупав и наивен. Само мисълта за наследник и обещанието, че с пари няма как да не си откупи опрощение от Бога, го кара да се съгласи да вкара „просяк” в леглото на съпругата си... Ами моралът? И там няма проблем, щом има злато. Свещеникът Фра Тимотео е безбожно алчен и е готов на всякакви компромиси, стига да са достатъчно добре заплатени. Майката на Лукреция, Сострата, е обиграна кокетка, която много не придиря и е готова да кръшне, пък било то и със своя зет. Лигурио винаги е готов да заплете и разплете интриги, да излезе от тях и при това щедро да ръси пари, стига да не са от собствения му джоб... Има ли нещо, което да не съществува и днес?”                                                 Латинка Минкова

 

ЗА АВТОРА НА ПИЕСАТА:

Николо Макиавели (1469 – 1527) е видна Ренесансова личност, съчетал в себе си политик и дипломат, мислител, създател на „макиавелизма” и драматург, предаден по-късно на поругание от църковните фанатици. Той написва „Мандрагора” през 1520 година, като в основата й лежи действителна случка. Това е ярка сатира на нравите от времето, когато Флоренция е център на Възраждането. Комедията е плод на целия жизнен опит на Макиавели. Вече 5 столетия той печели облога с публиката, че ако я разсмее, ще я напои с вино. Писана половин век преди Шекспир, „Мандрагора” и днес се смята за най-интензивната италианска комедия.

Пушкин нарича Макиавели „най-големия познавач на човешката природа”. А ето какво пише Карло Голдони: „Изповедникът ми донесе „Мандрагора”. Прочетох я на един дъх и после отново и отново. Но баща ми ме хвана. Избухна, че я чета, и се скара на нещастния монах. Пиесата ми хареса заради свободния стил и скандалното съдържание. Това беше първата комедия на характерите, която прочетох, и тя ме очарова.”

 

ЗА РЕЖИСЬОРА:

Режисьорът Минчо Събев се дипломира в Санкт Петербург през 1967 г. Има над 80 постановки, включително и в Народния театър „Иван Вазов”. Спектаклите му са характерни със своята виталност и се радват на зрителски успех. Носител е на национални награди за режисура. След 1997 г. работи главно в чужбина. На старозагорска сцена е поставял пиесата „Изобретателната влюбена” от Лопе де Вега на открито през сезон 1986/87 год.