Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

"Посещение на млада дама"

към отзиви в пресата

по Зденек Подскалски

спектакъл на Елена Азалова и Христофор Недков

режисьор Стефан Делев

костюми Теодора Лазарова

хореография Валери Кондратцев

Спектакълът

Той и тя, тя и той – сами със себе си и заедно с живота си ...

Той и тя – предсказуеми и непредсказуеми, покорни, морални, плачевни и смешни... Всъщност не! По-скоро агресивни и над всичко свободни – в себе си, в разума си, в любовта си. Истински и достижими.

„Посещение на млада дама” – спектакъл хит!

В „Посещение на млада дама” ще откриете себе си и човека до Вас.

Гледайте актьорите Елена Азалова и Христофор Недков в един невероятен микс от хумор, песни, танци и се оставете да Ви въвлекат там, където има повече от това, което виждате и чувствате. Вие сте решили: „Посещение на млада дама”!

Зденек Подскалски / 1923 – 1993 Прага, Чехия/ – кино сценарист и режисьор

В периода между 1945 – 1949 изучава и завършва социология в Карловския университет, през 1954 се дипломира в ГИК – Москва. Същата година се завръща в Чехия и започва работа в Чешката телевизия. Сценарист е на 14 филма, режисьор на 37 / повечето телевизионни/ - между които „Посещение на млада дама”. През 1959 филмът е представен и отличен с награда за режисура в Кан.

Зденек Подскалски е автор само на три пиеси. Първата  "Посещение на млада дама"(Navštěva mladé dámy") написва през 1969 год. като инсценация за известните артисти Милош Копецки и Ива Янжурова. Следващите две: "Лига срещу изневярата"(Liga proti nevěře),написана 1973 год. и "Жената във водовъртежа на века"(ˇŽena v trzsku století),написана 1980 .И двете са написани за известната чешка артиска Иржина Ираскова,дългогодишна другарка на Подскалски до неговата смърт през 1993 год. И трите пиеси са многократно представяни, но най-привлекателна и атрактивна за театъра с над 20000 постановки е „Посещение на млада дама”.

Правилата на живота

Не се предавай! Чудеса стават всеки ден.

Всичко хубаво в живота е или незаконно, или неморално, или от него се пълнее.

Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда.

Не прави планове за дълга среща с непозната. Най-добре е да я поканиш на обяд. Ако работите не тръгнат, и двамата ще сте изгубили само един час.

Никога не спете с някого, който е по-щурав и от Вас.

Първи закон на бриджа. И театъра. Вината винаги е на партньора.

Препоръчай на приятелите си спектакъла „Посещение на млада дама”!

Из пиесата „Посещение на млада дама”

Той: ...И въобще най-страшния нюанс на очакването в живота на мъжа е очакването на посещение на дама. Този страх е изострен от прастарата, за мъжете вродена представа, че някой ден ще влезе омайващо същество с дълги коси, леко облечено, но затова пък със забележителна гръд – тънко, но заоблено, красиво, с влажен и дори пред хората отдаващ се поглед. От времето, когато мъжът живеел в пещери, това не се е случвало и наивната мъжка част от човечеството го очаква десет милиона години. Разбира се, може да дойде жена.

...Но във всеки случай, от момента, в който дойде, чакате всъщност друга...

Или няма да дойде и Вие чакате както вашия баща, дядо, прадядо и праотец да влезе омайното същество с дълги коси ...

...

Тя: ...Най-накрая спокойствие. Най-после уважаеми приятелки, можем да въздъхнем с облекчение. Едва сега той е идеален партньор за съвместен път в живота. Господата имат нещо против? Не обръщайте внимание. Дами, между нас казано, това е напълно безспорно. /Вдига ръката, след това крака на мъжа. Крайниците безжизнено падат./ Мъжът в това състояние, това е мъжът, какъвто ни е необходим за щастлив съпружески живот. Погледнете. Това е идеалът за постоянство, за който копнеем. Такъв мъж не ще ни избяга, освободен е от качествата, които на него самият най-много му пречат – от разсеяност, непостоянство и неспособност да се съсредоточи. Сега няма мърдане от къщи. Този не трябва да го гоним по кръчмите. /Премества го с крак./ На този дори няма да му дойде наум да се обръща след някаква пола, освен нашата. Обратно, той не копнее за нищо друго, освен постоянно да лежи в краката ни. Всяка вещ се използва от обществото в оптимално състояние. Водата е най-полезна течна, металът – як, бирата – студена, мъжът – в твърдо състояние.

Какво да си приказваме – това е мечтата на хиляди съпруги – да имат в къщи добре застрелян съпруг.

...

Той: ...И така, мъжката сила и мъдрост е повече в смелостта да признаеш женското превъзходство и да се откажеш преди да се е стигнало до борба.