Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

"Ветрената мелница"

по Елин Пелин

сц. вариант и постановка: Стефан Делев

сценография и костюми: Йосиф Божилов

композитор: Николай Николаев

хореограф: Венелин Кръстев

ПРЕМИЕРА - 15 ЯНУАРИ 2010 Г.

 

участват: Георги Райчев, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Иван Калошев,

Златка Керемедчиева, Миленка Сотирова, Светла Тодорова, Янислава Линкова

Снимки

Елин Пелин – български писател

Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) е роден на 18.07.1877 г. в с. Байлово, Софийско. Учи гимназия в Панагюрище и София, но не успява да завърши пълния гимназиален курс. Учителства в родното си село, журналист и редактор на различни периодични издания (сп. "Селска разговорка", в. "Българан", сп. "Слънчоглед", в. "Развигор", вкл. и за деца - "Веселушка", "Чавче", "Светулка", "Пътека"). Назначен е за библиотекар, период, през който е командирован във Франция, а през Първата световна война е мобилизиран като военен писател в редакцията на в. "Военни известия" и сп. "Отечество". Започва да публикува стихове и разкази през 1895, но известност придобива в началото на века, когато излизат неговите "Разкази" в два тома (1904; 1911). Освен на разкази Елин Пелин е автор на повестите "Гераците" и "Земя", на цикъла "Под манастирската лоза", на стихотворения в проза "Черни рози", на книгата с хуморески "Пижо и Пендо", както и на многобройни стихове, поеми и приказки за деца и на романа "Ян Бибиян". Умира на 3.12.1949 г.

Произведенията на Елин Пелин са преведени на повече от 40 езика.

    Любопитно: Други псевдоними, които Димитър Иванов Стоянов е използвал са: Чичо Благолаж, Камен Шипков, Елчо, Пан, Пелинаш, Поручик, Мито, Чер Чемер, Иван Коприван, Горна Горчица, Катерина и др.

    Стефан Делев – актьор, режисьор, сценарист

Стефан Делев е роден на 15. 06. 1953 г.

През 1978 г. завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София, специалност “Актьорско майсторство” в класа на проф. Н. Сейкова. Дванайсет години по-късно се дипломира като режисьор в класа па проф. Ел Халачев. През  1989 г. завършва Националната академия за драматическо изкуство „Силвио д’Амико” – Рим, Италия – “Режисура”.

Изпълнител на над 20 роли в театъра последната, от които е тази на Роман в "Бягащи странници" от Алексей Казанцев, реж. Александър Събев, 2009. Участва, като актьор в няколко играли български филми.

Режисьор на почти 30 постановки в ДТ „Гео Милев”:.„Двуглавият орел” от Жан Кокто (1991 г); "Идеално убийство" от Р. Тома (1991 г.); "Езоп" от Г. Фигерейду (1992 г.); „Островът на козите” от Уго Бети (1992 г.); „Нирвана” от К. Илиев (1993 г.); ”Любоф” от Шизгъл (1993); „Кой се страхува от Вирджиния Улф” от Олби (1994 г.); "Женитба" от Гогол (1995 г.); „Камината” от М. Минков (1995 г.); "Сваляй мадамите с финт" от Уди Алън (1996 г.); „Боряна” от Й. Йовков ( 1996); “Пеперудите са свободни” от Л. Герш (1996); "Принцесата и граховото зърно" от К. Апастолова по Андерсен (1997 г. ); „Сън в лятна нощ” от Шекспир (1997 г.); „Побъркани от любов” от Сам Шепърд ( 1999 г.); „27 вагона памук” от Т. Уйлямс (1999 г.); "Греховната любов на зографа Захарий" от П. Спасов (2000 г.); „Двубой” от Ст. Цанев (2000 г.); "Секс, наркотици и рокендрол" от Ер. Богожиян (2000 г.); „Да бъде забравен Херострат” от Григорий Горин (2001 г.); "Чудо" от Ив. Радоев, постановка Ст. Делев (2001 г.); "Азбучна молитва” сценичен вариант от Стефан Делев (2004 г.); "Възраждане БГ" (2004 г.)

    Предисторията ...

     Бащата на Елин Пелин, Иван Стоянов, по-известен като Йото Варджията, бил изключително будна личност. Освен земеделец, той бил зидар, дърводелец, кантонер, правел коли, веялки, керемиди и тухли. Известен е и неговият проект за вятърна мелница, който по-късно е отразен от сина му в едноименен разказ...

       Из „Ветрената мелница”

    „На хубавият изглед, що има и от четирите страни селото ни, не пречи даже и големият недовършен и изоставен скелет на Лазаровата ветрена мелница. От десет години насам тя стърчи на голото баирче над селото като някое зъбато чудовище, станало от народното поверие убежище на тъмни духове, които унило клатят дрипавите му криле, разперени на дяволски кръст. Тоя пущинак с обраснали в бурен до пояса основи, свърталище на боязливи лалугери, зелени гущери и отровни пепелянки, тоя избелял от дъждове и пек скелет, с незалепени и озъбени стени, през които пищят ветрища и хали, макар запустял и изоставен, е единствената ветрена мелница от равно шопско дори до безкрайно филибешко поле. Това е и единствен сломен за сухата година, оставен от сръчната и майсторска ръка на Лазар Дъбака ...”

        Спектакълът ...

Ще ви запознае с известни и по-малко познати разкази и стихове из творчеството на Елин Пелин – разказите „Ветрената мелница”, „Иглика”, „Изпусната дума”; „Добра среща”, „Ветаро” и „Отечество любезно” – из „Пижо и Пендо”; „Светите застъпници” и „Изповед” из философския цикъл „Под манастирската лоза”; „Съдба”, „Рози” и „Орловото перо” из „Черни рози”.