Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

"Двамата веронци" от Уилям Шекспир

Сценичен вариянт и режисура: Калин Ангелов

превод: Валери Петров

Сценография и костюми: Теодора Лазарова

Музика: Чавдар Асенов

Участват актьорите: Гергана Данданова, Лора Мутишева, Елизабета Стефановска, Мартин Каров, Тигран Торосян, Кирил Бояджиев, Константин Икономов, Юлиян Малинов, Ивалин Димитров, Христофор Недков, Димитър Митев, Георги Райчев.

  1. 2

  2. Уилям Шекспир, роден на 23 април 1564 в Статфорд на Ейвън, Англия.

    В края на 1954 е актьор, писател и съсобственик на компания за театрални представления, позната като Мъжете на Лорд Чембърлейн, а след коронясването на Джеймс I (1603), като Мъжете на Царя. През 1599 е акционер в новопостроения театър "Глобус". В периода от 1588-1613, Уилям Шекспир създава тридесет и осем пиеси (трагедии, комедии, романси и исторически драми), сто петдесет и четири сонета и множество поеми. След изгарянето на сградата на театър "Глобус" Шекспир се завръща в Статфорд. Три години по-късно, през 1616 умира в деня на 52-я си рожден ден.

    Най-значимият писател в англоезичната литература, превърнал се в нарицателно за Английския ренесанс и мит в Западноевропейската театрална култура.

    2

  3. “Една история за любовта, която е и страст, и лудост, и желание. Любов, която е навсякъде, във всичко...”. Какво не правим в името на любовта, особено, когато ни я забраняват? Предаваме приятелите си и ги изпращаме в изгнание. Далеч от нея се превръщаме в разбойници. Готови сме да се преобразим в слуги, заплащайки цената да я доближим. Преодоляваме забрани и заключени врати, за да я търсим без никаква представа, къде ни чака и дали ни чака!? Между Верона и Милано, и една гора край Мантуа със сигурност ни очаква.

4

Един класик и една комедия се смеят над човешките несъвършенства в съвършената любов

Комедията е един от най-трудно постижимите театрални жанрове, а Уилям Шекспир изпитание пред всеки режисьор в последните пет столетия. Колкото до Любовта и Човечеството – първопроизхода спокойно може да се оспорва, като в “Кокошката или яйцето?”. Истината е, че освен романтично-възвишена, философски-болезнена и т.н. любовта е смешна или по скоро ние, когато сме влюбени. Или още по-точно нещата, които правим или не правим, когато сме влюбени. Страдаме, проявяваме смелост или низост или ... , но много рядко или почти никога успяваме да се позабавляваме и да се посмеем над нелепостта и глупостта, които неизбежно ни спохождат, когато се влюбим.

Безброй страници посветени на любовта... и най-накрая една комедия, която да ни я представи в пълнота. Без да я обезсърчава, защото сме влюбени или ни предстои да се влюбим... Без да ни спестява нищо, включително смеха. Най-вече смеха! Спектакъла “Двамата веронци” няма да реши първенството между Човечеството и Любовта, но ще ни предостави рядката възможност да се посмеем над себе си, защото ... Да, Любовта е съвършена, но ние не сме, дори когато се влюбим не сме съвършени.

2

"Всеки е готов да се срещне с Уилям Шекспир. Да, може би по различен начин, но е готов. Изкуството на Шекспир е многопластово. Убеден съм, че в него съществуват нива на възприятие, които го правят достъпно за всеки човек. Шекспир не недостижим авторитет. Той е писал за нас, за публиката, за хората."

Калин Ангелов

11135

 "Литературен вестник” /5-11.03.08/

 " Спектакълът прилича на концерт, на цветно кабаре - ярък подход към пиесата на Шекспир, който възпламени тийнейджърската публика

Цялата тази цветност и кино-цитатност е обиграна от актриси, облечени в широки рокли с голи гърбове - тип София Лорен и актьори в костюми, тиранти, елечета и шапка тип "борсалино" като тези в гангстерските филми с Хъмфри Богарт от 40-те години на 20. век или в класиката "Борсалино" на Жак Дьоре (1970)

"Режисьорския прочит на Калин Ангелов над класическата комедия на Шекспир, триумфално и с трепет разгласява "новината", че "това е история за любовта" а "любовта е във въздуха", "любовта с всичко".”

Милена Михайлова

9

"Работата на Калин Ангелов по комедията "Двамата веронци” на Шекспир ме очарова. Не мога да скрия, че в първите 30 минути от спектакъла си мислех, че всъщност присъстваме на театрално зрелище от типа на концерт с популярна музика и някак неусетно попаднах в магията, на това как младия човек вижда разграждането на един любовен четириъгълник. Как се гледа на любовта, на съмнението, на лоялността. И отново от сцената до нас долитат едни послания – нежни, чувствителни, по младежки понякога бурни – да бъдем истински, да можем да се посмеем на финала над грешките, да можем да не бъдем илюзорно съвършени, а тогава когато стъпим на криво да имаме сили да признаем – тук аз сбърках.

Нещо, което е много важно, много е съществено, че млади хора от сцената на старозагорския театър, разговарят по толкова интимен, различен начин за толкова важни морални неща.”

Богдана Костуркова – дългогодишен драматург на МГТ "Зад Канала”, по настояще драматург на Театър "София”,

57612