Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

"Малък динамит"

от Аби Морган

превод Десислава Стойчева

режисура ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

сценография и костюми ГЕОРГИ ЯКИМОВ

звукова среда МАРТИН КАРОВ

оператор и монтаж ВЛАДИМИР МИХАЙЛОВ

Участват акьорте: ЕЛИЗАБЕТА СТЕФАНОВСКА, МАРТИН КАРОВ, и ДИМИТЪР МИТЕВ

1

Аби Морган е родена в Кардиф, Уелс. Пише за театъра, киното и те­левизията. Сред драматургичните й текстове са: „Без кожа" („Skinned" — 1997), „От легло на легло" („Sleeping Around" — 1998, в съавторство с Марк Рейвънхил, Хилари Фанин и Стивън Грийнхорн), „Бърза храна" („Fast Food" — 1999), „Сплендор (палас)" („Splendour" — 2002.). Пиесите й са пос­тавяни в Англия, Италия, Германия. Участвали са в престижни международни фестивали.

В постановката на „Пейнс Плау"/„Франтик Асембли", пиесата „Малък Динамит" („Tiny Dynamite") е обявена за фринджпрограмата в Единбург през 2001 г. 

2

Георги Георгиев – Áнтика

Роден на 23 февруари 1980 година в Щип, Р. Македония. Завършва Драматична студия при Дом на културата в Щип (1993 – 2000 г.). Във времето от 1998 – 2001г. изучава Мениджмънт  в Икономически факултет, при Университет „Кирил и Методий” – Скопие, Македония. От 2001 – 2006г. Театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София.

3

„Малък Динамит" („Tiny Dynamite")

 „Мисля, че всяко нещо носи в себе си потенциала да бъде смъртонос­но."

/Корнелия Паркър/

Приятелство?! Любов?! Сандвич, хвърлен от Емпапайр Стейт Билдинг?! Перлено колие?! Или мълния?! Удар от мълния?! Шест годишния Антъни го преживява. От тогва живее живота си, като че може да преживее всичко–съвсем по острието, на ръба. Ако не трябваше да го опазва от времето на детството им Люсиен щеше да е друг.Сега е нещастен статистик на „опасността от рискове”. Сега е поредното лято, в което няма да си почива. Защото нещастните случаи си имат причина и следствие и никога не са случайни. Защото Антъни забравя да се къпе. Защото Антъни поръчва пържола вместо риба. Защото Антъни държи пчела в устата си. Защото Антъни отваря вратата на младо момиче с плодове. Защото младото момиче е нещастния случай, от който Люсиен не знае, как да укрие Антъни, нито себе си.

- „Кой ме обича? Кой ме обича повече?”

4

риск (фр. risquer) - възможна опасност; съзнателно излагане на възможна опасност при преследване на някаква цел.

управление на риска - процес при който потенциалните опасности се идентифицират и анализират, като се търси начин за тяхното избягване при разумен баланс между цената за защита и цената на потенциалните щети.

скорост (v) - изминатият от тялото път (s) за единица време (t); промяната на позицията във времето.

Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане. Проявява се изключително многостранно и все още няма точна дефиниция. Около 20 % от хората имат подобни проблеми. В повечето случаи се асоциира с проблеми при писане, четене и математика, свързани с факта, че хората с дислексия виждат буквите разбъркано и обърнати на обратно, или с факта, че усвояват учебния материал бавно или със затруднение. Важно е да запомните, че проблемите, които те имат при четене, писане или математика, не означава, че те са глупави или умствено увредени.

5

7

6

8

9

10

11

12

13

14