Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

 

Тестостерон

от Анджей Сарамонович

превод Йоанна Попова

сценичен вариант и постановка АЛЕКСАНДЪР СЪБЕВ

сценография и костюми ЙОСИФ БОЖИЛОВ

музика МАРТИН КАРОВ

Участват актьорите: КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ, ИВАЛИН ДИМИТРОВ, КИРИЛ БОЯДЖИЕВ, ТИГРАН ТОРОСЯН, ЮЛИЯН МАЛИНОВ и МАРТИН КАРОВ

1

Анджей Сарамонович

Анджей Сарамонович завършва кинорежисура в Майсторската школа по режисура на Анджей Вайда.  Преди това е учил по малко право, медицина, полска филология и история. Работил е като санитар, автомонтьор и спортен журналист.Универсалният му опит  го превръща в успешен сценарист, малко след това и в драматург.

Между 2001 и 2002 създава комедията "Тестостерон”, а през 2004 г. по поръчка на директора на Народния театър във Варшава - Ян Енглерт, Сарамонович пише втората си пиеса "2 май”.

2

Пред история

Независимо, че възниква, като кино-идея комедията "Тестостерон" се появява първо на театрална сцена - театър "Монтовня” в средата на 2002 г., филмовата премиера излиза едва през 2007 г.

Пиесата на Анджей Сарамонович бързо се превръща в театрален хит - още през първия си сезон е изиграна над 100 пъти, събира над 30 000 зрители и печели наградата за най-добра театрална комедия на Фестивала "Талия” в Тарнув.

Към момента е най-поставяната полска пиеса!

3

Историята

Седем разгневени мъже – в комедията на Анджей Сарамонович и шест в сценичния вариант на Александър Събев – търсят виновното НАУЧНО обяснение на "мъжкото битие” – хормоните, жените, глупостта, социалния статус, …?!!

Междувременно бащи откриват синовете си, синове откриват братята си, а всички вкупом – "Жените се определиха по нов начин, време е да предефинираме себе си!”

Къде е източника на отговора в историята започнала с провалена сватба, същата която - все пак завършва със сватба!?!

4

Спектакълът – не предоставя отговори, а пространство в което мъжете могат да бъдат себе си, без да се съобразяват с клишетата за мъж.

Говорят! Викат! Споделят! Плачат! Напиват се! Сбиват се! Прегръщат се! Псуват! Пеят! Танцуват! Смеят се! Смеят се! Пак се смеят. Вероятно, защо смехът е последното убежище, в което мъжете могат да преживеят всичко, което "им се налага да бъдат”.

5

Битието – Мъжа – Жената – и ... хормоните

Битието на мъжа е различно от това на жената. Това е защото жената е различна от мъжа.

В случай, че решим да вземем под внимание един от онези малко крайни – но не и неверни постулати на социобиологията и теорията на еволюцията, според който "битието се свежда до игра на хормони” – едни и същи, но в различни съотношения в мъжкото и женското тяло, то ...

Няма нищо толкова удивително във факта, че независимо от между половите различия, както и от различията между индивиди представители на един и същи пол - мъжкия свят винаги гравитира около един център "жена-та”, и обратното.

6

Хормоните

Андрогени (събирателно за всички типове мъжки полови хормони) означава “правещи мъжа”.

Тестостерон - най-важният хормон в мъжкия организъм. Синтезира се и от двата пола, но се различава по своята концентрация и въздействие.

6

Вместо заключение

 "Хормоните обясняват много неща в човешкото поведение. Без обаче да ги оправдават! Нюансите в него си остават проблем на избор за отделния индивид.” Анджей Сарамонович

7

8

9

9

10

12

1314

13

15