Драматичен театър "Гео Милев" гр. Стара Загора

...

"Учител"

по пиесата "Учителят или сянка върху дъската"

от Жан Пиер Допан

Превод Светлана Панчена

Режисьор АЛЕКСАНДЪР СЪБЕВ

Сценография и костюми ЙОСИФ БОЖИЛОВ

Участва: КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ

2

Жан-Пиер Допан

Жан-Пиер Допан е роден през 1952 г. в Белгия. Завършва италианска филология. Дълго работи като преподавател и през цялото време осъществява различни театрални проекти в средното училище. След това започва да работи в отдела за защита на авторските права към Дружеството на френските драматурзи /8А СХ)/ Страстен почитател на античността, бароковата музика и операта, той отделя голяма част от времето си на изкуствата и по-специално на театъра. От десетина години Жан-Пиер Допань пише театрални пиеси. Всички те се ползват с интереса на режисьори, актьори и читатели, но истинската слава идва с пиесата "Учителят или сянка върху дъската". През 1994 г. получава за нея Наградата на Съвета на френската общност в Белгия.

2

Интересувам се само от човека, който е тръгнал по пътя на свободата, от съдбата на човека в границите на свободата и на свободата вътре в човека. Човекът започва от там, от където бунтовно за своята свобода, готов е за всякакви страдания, за безумия, само за да се чувства свободен. И заедно с това човек търси последната, безкрайната свобода. Съществуват две свободи: начална и крайна свобода. Между тези две свободи минава пътят на човека, път на раздвоението. Ако на човек му е позволено всичко, то човешката свобода преминава в робство на самия себе си. А робуването на себе си погубва самия човек. Когато човек в своеволието си унищожава друг човек, той унищожава и самия себе си, той престава да бъде човек.

Н. Бердяе

3

Аз вярвам в това, отговарям за това, защото нали цялата човешка дейност се състои изглежда, наистина само втова, всяка минута човек да си доказва, че е човек, а не винтче!                               

  “Записки от подземието” Ф.Достоевски

4856