Новини

Радичковите герои от „Суматоха“ оживяха в пъстра клоунада

13.09.2022, Румяна Лечева, БТА

Радичковите герои от „Суматоха“ оживяха в пъстра клоунада на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

Премиерата на „Суматоха“, с която Драматичен театър „Гео Милев“ откри новия сезон, беше посрещната с много смях и дълги аплодисменти от публиката.
За първи път след написването си преди 55 години като класическа пиеса тя оживя, но като клоунада, поставена от режисьора Дамян Тенев.
„Това е една безкрайна трагикомична сага, избрах като режисьорско решение клоунадата, в която героите предизвикват смях през сълзи със своята изкривена реалност и поведенческа безкрайност“, обясни пред БТА режисьорът.
Персонажите на Радичков, обикновени хора,  странни и лутащите се в своя свят, един от друг по-луди, разказваха истории , които напомнят за днешния ден, както и за вчера, сякаш да ни накарат да се досетим, че народопсихологията си остава същата в променящия се свят. Сценографът Величка Джамбазова е избрала ярки и запомнящи се дрехи за всеки от героите, които да опишат техните характери, върху една полупразна сцена.

„Радичков е труден, но интересен автор, а спектакълът е и модерен, и запомнящ се“, споделиха след премиерата пред БТА семейство издатели.

„Актьорската игра на Радичковите герои е толкова сполучлива, че не може да се открои нито един, защото на сцената са като една пъстра сплав“, коментира пред БТА преподавател по литература. Според него това е спектакъл, който трябва да се види от повече ученици.

„Суматоха“ е забележителен спектакъл, който можем да сравним с „Опит за летене“ на Народния театър „Иван Вазов“, поставен от Младен Киселов в края на 70-те години на миналия  век, който имаше дълги години сценичен живот“, коментираха пред БТА семейство лекари, почитатели на Мелпомена.

За първи път в 102-годишната си история Драматичен театър „Гео Милев“ откри сезона освен с премиера, и с концерт. Доказателство за сполучливата идея на режисьора Дамян Тенев бяха аплодисментите  и бисовете до полунощ за концерта на „Остава“ на лятната сцена на театъра, която след няколко десетилетия отново посрещна публика. В Стара Загора, където са направили първия си звукозапис, те поставиха началото си на турнето по повод 30 години от създаването на трупата.
Пред БТА директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова изрази надежда препълнената зала за премиерата, да се превърне в традиция за трупата и все повече млади хора да бъдат сред зрителите на спектаклите им.

/АКМ/

Did you like this? Share it!