Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dtgeomil/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dtgeomil/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dtgeomil/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Страницата не е открита – Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора

Page could not be found. 404 Error

Огледалото на театъра – интервю с Илина Илиева

Мария Митева
11.01.2023 9:37
КУЛТУРА

Разговор с актрисата Илина Илиева, която изпълнява ролята на малкия дух, пакостника Пък в постановката „Сън в лятна нощ“ на Елена Панайотова в Старозагорския театър

Старозагорският театър гостува през миналата година в София с най-новата си постановка „Сън в лятна нощ“, сценичен вариант и режисура на Елена Панайотова. В представлението участваха повече от 30 души – актьори от старозагорската трупа, балетисти от Държавната опера в Стара Загора, както и деца от театрални школи в града. Сценографията и костюмите са дело на Николина Костова-Богданова, музиката – на Христо Намлиев, хореографията – на Ромина Славова. Малкият дух, пакостникът Пък се изпълнява от младата актриса Илина Илиева. Тя е родена през 1993 г. в Бургас. Завършва през 2017 г. в класа на проф. Боньо Лунгов в НАТФИЗ с диплома за куклена актриса, но още от същата година е щатна артистка в Драматичния театър в Стара Загора и е отговорна за главни роли в почти 17 представления, между които са: „Чичовци”, Иван Вазов, реж. Бина Харалампиева; „Пижама за шестима“, реж. Атанас Атанасов; „Вишнева градина“, Чехов, реж. Бина Харалампиева; „Криворазбраната цивилизация“, Добри Войников, реж. Йосиф Сърчаджиев; „Суматоха“, Йордан Радичков, реж. Дамян Тенев.

Илина, вие сте учили в актьорски клас в бургаското Музикално училище в Бургас. Кои бяха там преподавателите ви?
Първият ми учител е режисьорът Симеон Димитров. Много светъл и духовен човек, който по изключително фин начин ни въведе в света на театъра. Искам да спомена и режисьора Христо Симеонов, който ме подготви за НАТФИЗ и до ден днешен ми е голяма опора. Благодарна съм и на двамата.

Някой от вашите родители ли ви насочи към актьорската професия?
Не съм потомствена актриса. Майка ми е логопед, баща ми е адвокат. Винаги са ме насърчавали. Те са от типа родители, които наблюдават детето си от малко. Аз нямам спомен, но те помнят, че когато са ме питали на шест годинки: „Каква искаш да станеш, като пораснеш?“, аз съм отговаряла: „Като Стоянка Мутафова“.

Комедийна актриса?
Като нея. Гледам палитрата да е по-голяма. Да не се ограничавам. Според мен актьорът трябва да може всичко. Комедията ми е по-лесна, някак е в моя натюрел, но бих искала да изградя и по-дълбоки психологически роли.

Завършили сте куклено майсторство при Боньо Лунгов. Как се насочихте към драматичния театър?
Следвах своята интуиция. Независимо че учeх куклен театър, в четвърти курс съобщих на професора, че искам да се развивам в драматичния театър. Дипломата ми е на куклена актриса, но подадох документи в драматични театри. И от Стара Загора в един щастлив следобед през лятото на 2017 г. ми се обадиха и така започнах.

Имате ли идея да участвате и в куклен театър?
Разбира се. Не ми се е случвало, откакто работя като драматична актриса, но с удоволствие бих се включила, ако някой ме покани. Обичам кукления театър. Старозагорският куклен театър е много добър и редовно ходя на негови представления.

Read More